Bouwplaats op een weg in het bos. Een gele barrière bakent de bouwplaats af. In de rechter benedenhoek van de foto staat het Portwest-logo in blauw en oranje op een witte achtergrond. Er is een link die leidt naar onze afdeling beschermende kleding voor de wegenbouw.

Werken in de wegenbouw brengt tal van gevaren met zich mee. Om ongelukken te voorkomen en de veiligheid van werknemers te garanderen, is het dragen van hoge zichtbaarheidskleding essentieel. Deze speciale kledingstukken zorgen niet alleen voor een betere zichtbaarheid, maar bieden ook bescherming tegen verschillende mechanische en thermische gevaren. In deze blogpost bekijken we de verschillende mogelijke toepassingen van beschermende kleding in de wegenbouw en leggen we de Europese norm EN ISO 20471 uit.

Afbeelding van het hoge zichtbaarheid T-shirt GO/RT RT23 in oranje met een link naar het artikel.Afbeelding van het gele T-shirt met lange mouwen en hoge zichtbaarheid S178 met een link die naar de artikelpagina leidt.

Hoge zichtbaarheidskleding maakt deel uit van de persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) en moet door de werkgever ter beschikking worden gesteld. Het zorgt ervoor dat werknemers duidelijk zichtbaar zijn in gevaarlijke situaties, waardoor ongelukken worden voorkomen. De norm EN ISO 20471 definieert de eisen voor dergelijke kleding, die is onderverdeeld in drie klassen.

Tabel met uitleg van de individuele beschermingsklassen.

Deze klassen bieden verschillende niveaus van opvallendheid. Hoe hoger de waarschuwingsbeschermingsklasse, hoe groter het minimale oppervlak van fluorescerend achtergrondmateriaal en retroreflecterend materiaal. In de hoogste klasse 3 moet minimaal 0,8 vierkante meter achtergrondmateriaal in een fluorescerende kleur en 0,2 vierkante meter reflecterend materiaal worden toegepast.

Afbeelding van het lange signalisatievest GO/RT RT20 in oranje met een link die naar de artikelpagina leidt.Afbeelding van het lichtcontrastverkeersvest S166 in geel met een link die naar de artikelpagina leidt.

Waar u op moet letten bij de aanschaf en het gebruik van beschermende kleding voor de wegenbouw:

  • Afhankelijk van het toepassingsgebied moet er door de werkgever een specifieke risicobeoordeling worden opgesteld en moet worden nagegaan welke overige wettelijke voorschriften van toepassing zijn. Naast zichtbaarheid moet de kleding op sommige gebieden extra beschermende functies vervullen. Dit kan bijvoorbeeld snijbescherming zijn bij het werken met kettingzagen, vlamboogbescherming bij werkzaamheden aan elektrische installaties of hitte- en vlambescherming bij werkzaamheden aan aardgas en lassen.
  • Korte broeken worden niet aanbevolen voor de wegenbouw, omdat deze niet voldoende bescherming bieden. Zelfs als ze aan de norm voldoen, is het raadzaam een ​​lange broek te gebruiken. Deze beschermen niet alleen tegen mechanische, chemische en thermische invloeden, maar ook tegen zonnestraling, teken en insectenbeten.
  • Het verzorgen van hoge zichtbaarheidskleding is erg belangrijk. Bij regelmatig dragen zijn meerdere sets per medewerker nodig om het reinigen en drogen mogelijk te maken. Verkeerd wassen kan het reflecterende en lichtgevende effect van kleding vernietigen. Het is daarom belangrijk om de onderhoudsinstructies van de fabrikant op te volgen.
  • Werkgevers die persoonlijke beschermingsmiddelen op de markt brengen, moeten over een conformiteitsverklaring beschikken en ervoor zorgen dat aan de essentiële gezondheids- en veiligheidseisen wordt voldaan. Ook moet er een informatiebrochure worden verstrekt met informatie over het gebruik, de opslag, de reiniging en het onderhoud van de PBM’s om een ​​lange levensduur van de artikelen te garanderen.
  • Bij het selecteren van hoge zichtbaarheidskleding moet erop worden gelet dat de kleding geschikt is voor industrieel wassen. Beschermende kleding wordt vaak niet particulier gewassen, maar onderworpen aan een professionele reiniging en herverwerking. Deze kleding moet bestand zijn tegen hoge mechanische en chemische belasting en tegelijkertijd zijn beschermende functie behouden.

Afbeelding van de GO/RT RT45 hoge zichtbaarheidsbroek in oranje met een link die naar de artikelpagina leidt.Afbeelding van de GO/RT hoge zichtbaarheidsoverall RT42 in oranje met een link naar het artikel.

 

Voor meer informatie en bestellen kunt u terecht op onze productpagina's. Blijf veilig en goed beschermd op de bouwplaats!

 

Oranje knop die leidt naar de selectie van beschermende kleding voor de wegenbouw.