Een werknemer met volledige valbeschermingsuitrusting staat naast een windturbine. Op de achtergrond zijn nog meer windturbines te zien. Op de voorgrond is het bedrijfslogo van Portwest met de slogan 'Peak Protection' weergegeven. Er is een link aanwezig die naar onze valbeveiliging leidt.

Valbeveiliging garandeert de veiligheid van werknemers in gevaarlijke werkomgevingen. Het gebruik van valbeveiliging is wettelijk geregeld bij werkzaamheden op steigers en trappen, bij woningopeningen, op het dak en bij kranen. Hieronder vindt u een kort overzicht van de regelgeving.

 

Wettelijke voorschriften met betrekking tot valbeveiliging

Werken op hoogte brengt specifieke risico’s met zich mee. Daarom zijn werkgevers verplicht maatregelen te nemen om hun werknemers te beschermen. De Europese wetgeving vereist dat alle valbeveiligingsproducten gecertificeerd zijn volgens bepaalde veiligheidsnormen. Dit wordt gegarandeerd door het voldoen aan de volgende normen:

EN 358:2018 – Deze norm specificeert de eisen voor tethers en tethersystemen. Ze worden gebruikt wanneer werknemers tijdens hun werk in positie moeten blijven, zoals op steigers of tijdens onderhoudswerkzaamheden.

EN 361:2002 - Deze norm specificeert de vereisten voor veiligheidsharnassen die zijn ontworpen om een ​​gebruiker veilig te stoppen tijdens een vrije val. Met name in de bouw, bij werkzaamheden op daken en in de windenergiebranche zijn veiligheidsharnassen onmisbaar.

 

Een werknemer draagt ​​een geel veiligheidsvest en een volledige valbeschermingsuitrusting. Hij draagt ​​ook beschermende handschoenen en een veiligheidsbril. Het Portwest Ultra 2-punts harnas FP72 is afgebeeld, samen met een beschrijving van de kenmerken. Er is een link naar de artikelpagina met de details.

EN 354:2010 - Deze norm heeft betrekking op vanglijnen die een essentieel onderdeel vormen van het valbeveiligingssysteem. Lanyards zorgen ervoor dat de werknemer veilig verbonden blijft met het ankerpunt.

EN 355:2002 - Deze norm specificeert de vereisten voor energieabsorbers die de impactkracht verminderen bij het stoppen van een val. Dit is vooral belangrijk om letsel bij de gebruiker bij een val tot een minimum te beperken.

 

Elastisch leeflijn 1,8 m met energieabsorber tot 140 kg FP74 in oranje. Er is een link die naar de artikelpagina leidt.Elastisch Y-lanyard met energieabsorber tot 140kg FP75 in oranje. Er is een link die naar de artikelpagina leidt.

 

Toepassingsgebieden van valbeveiliging

Valbeveiligingssystemen worden in veel industrieën en werkomgevingen gebruikt, waaronder:

  • Bouwsector: Bouwvakkers worden vaak blootgesteld aan hoge valrisico's, vooral bij het werken op steigers, daken en bouwkranen.
  • Industrieel onderhoud: Onderhoudspersoneel in industriële faciliteiten moet vaak op hoogte werken, zowel op platforms als bij het onderhouden van machines en apparatuur.
  • Windenergie: Technici die windturbines onderhouden en repareren moeten zich veilig op grote hoogte kunnen verplaatsen.
  • Telecommunicatie: Technici die zendmasten en andere verhoogde communicatieapparatuur onderhouden, hebben effectieve valbeveiligingsoplossingen nodig.

 

Portwest Ultra 1-puntsgordel FP71 in oranje-zwart met een link naar het artikel.Portwest Ultra 3-puntsgordel FP73 in oranje-zwart met een link die naar de artikelpagina leidt.

 

Investeer in de veiligheid van uw medewerkers en zorg ervoor dat uw valbeveiligingssystemen voldoen aan de Europese normen. Heeft u vragen of wilt u meer informatie over onze producten en diensten, neem dan gerust contact met ons op.

Let op je veiligheid!

 

Oranje knop die naar onze valbeveiligingssystemen leidt.